Wanneer welke purschuim gebruiken?
Purschuim of PUR (polyurethaan) wordt gebruikt voor het vullen van voegen, als isolatie of als brandwerende afdichting. Purschuim is in verschillende varianten beschikbaar en kan met de hand (adapter) of met een pistool gebruikt worden.
Welke purschuim je gebruikt is afhankelijk van de verwerking:
Standaard purschuim
Dit gebruik je bij binnenruimtes die het hele jaar door een relatief constante temperatuur houden. Zijn er veel temperatuurverschillen? Dan veroorzaakt dit beweging, door het krimpen en uitzetten van het bouwmateriaal, waardoor na verloop van tijd scheurtjes en deukjes in de pur ontstaan. Daardoor verliest het standaard purschuim zijn samenhang en stabiliteit en kan er tocht doorheen komen.
Flexibel purschuim
Wordt je constructie blootgesteld aan temperatuurschommelingen? Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen. Een flexibel purschuim is het meest geschikt voor gebruik in de buitenschil van een gebouw.
Brandwerende purschuim
Voor het brandwerend afdichten van voegen gebruik je brandwerende purschuim. Deze werkt brandvertragend en vormt een afdichting tegen vlamdoorslag, rook en giftige gassen.
Lijmschuim en Montageschuim
Lijmschuim wordt gebruikt voor het bevestigen van bijvoorbeeld isolatiepanelen op een muur of ondergrond.
Montageschuim is geschikt voor het monteren van deur- en raamkozijnen, het afdichten van aansluitingen van waterslagen en onderdorpels, het vullen van holten en dichten van voegen. Montageschuim is meestal op basis van tweecomponenten.
Is purschuim waterdicht
Purschuim is vochtbestendig, maar niet volledig waterdicht. Het schuim in de spouwmuur in de buitengevel is bestand tegen condens of hemelwater. Tegen langdurig contact met water, zoals in een zwembad, of stilstaand water is het niet bestand.
Is purschuim luchtdicht
Purschuim is luchtdicht tot een bepaalde waarde. PUR wat gebruikt wordt voor luchtdichte toepassingen wordt getest door een onafhankelijke instantie. Bijvoorbeeld de FM330 van Illbruck getest voor luchtdichting tot 1750 Pa. Dit betekent dat je bij goede verwerking geen last hebt van tocht of luchtverplaatsing. Zelfs niet bij een orkaan.
Twee componenten purschuim
Hoe snel pur uithardt is afhankelijk van de hoeveelheid componenten. Dat kunnen er één of twee zijn. Een één-component pur hardt uit door contact met vocht uit de lucht of ondergrond. Dat is anders bij twee-componenten pur. Daarbij is er een tweede component als verharder toegevoegd. Bij het verlaten van de bus wordt deze gemengd met het mengsel. De pur hardt daardoor uit zonder dat er contact met vocht nodig is.
In de regel hardt twee-componenten pur daarom van zichzelf sneller uit. Bij één-component pur kun je dit proces wel versnellen door de ondergrond iets te bevochtigen.
Ook belangrijk te weten is wanneer de pur droog is. Dat duurt bij de meeste purschuimen ongeveer 45 minuten waarna deze af te snijden is. De droogtijd is verder afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om te weten dat erna ongeveer 10-15 minuten al een huidlaagje op de pur zit. Je kunt het dan niet meer vervormen, maar de binnenkant is dan nog niet droog.
Purschuim verwijderen
Een veel gemaakt fout is te proberen purschuim met wasbenzine of terpentine van de handen te verwijderen. Deze producten trekken in de huid en komen in het lichaam terecht. Erg slecht voor de gezondheid dus!
Belangrijk om te weten is dat geknoeid purschuim zo snel mogelijk verwijderd moet worden, maar verwijder dit niet met vocht!.
Lees hier meer over het verwijderen van purschuim
Purschuim pistool
Voor het aanbrengen van pur adviseren wij gebruik te maken van een pur pistool.
De bus purschuim wordt op de kop in het pistool gezet waardoor het aanbrengen een stuk makkelijker gaat. Je hebt de bus dan standaard op de kop en is het makkelijker aan te brengen.
Je kunt purschuim ook aanbrengen met een adapter, waardoor je purschuim bus zonder pistool kunt gebruiken. Deze adapter gebruik je eenmalig en gooi je na gebruik weg.
We gaan een video opnemen met de stappen van het reinigen van het pistool. Kan deze toegevoegd worden op de pagina tzt?
Purschuim met lange slang
Wil je PUR toepassen op onbereikbare plaatsen, zoals in kruipruimtes, dakaansluitingen of hoge plafonds? Dan kun je purschuim met een lange lans gebruiken en zo toch de kieren vullen.
Hoeveel pur heb je nodig
Er zijn diverse calculatietools die berekenen hoeveel pur je nodig hebt voor je project. In de regel is het hoe hoger de dichtheid, hoe groter de ruimte die je met een bus purschuim kunt vullen is afhankelijk van de toepassing en voegbreedte/-diepte.
Wat heb ik nodig om met purschuim te kunnen werken?
Werk je met een purpistool, dan is het belangrijk deze regelmatig te reinigen. Zo voorkom je dat er uitgeharde stukjes pur achterblijven of dat het pistool verstopt raakt. Als dat gebeurt kun je het pistool namelijk weggooien. Hiervoor is een speciale reinigingsspray voor pistoolpur beschikbaar. Met deze spray kun je ook purschuim resten verwijderen van andere oppervlaktes.
Als je de pur wilt snijden heb je verder een mesje nodig. Dat kan met een veiligheids snijmes. Daarnaast adviseren wij ook het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen als je met purschuim gaat werken. Dat betekent dat je een veiligheidsbril, werkhandschoenen en goed sluitende werkkleding gebruikt. Zo voorkom je dat de purschuim restanten op je handen of je huid terechtkomt.
Kan je purschuim gebruiken voor grote oppervlakte isolatie?
Gebruik van PUR voor isolatie ten behoeve van grote oppervlaktes zoals wanden, daken en kruipruimte. Deze moeten worden uitgevoerd door gecertificeerde personen met de juiste bescherming aan en specifieke hogedruk spuitapparatuur. De twee componenten komen uit diverse vaten uiteindelijk samen in het pistool waarna de chemische reactie ontstaat bij het spuiten. Het spuiten van de diisocyanaten kan leiden tot zeer hoge concentraties in de lucht. Bij het verwerken van schuimen met hogedruk spuitapparatuur worden nevels (aërosolen) gevormd die bijzonder gevaarlijk zijn omdat zij gemakkelijk kunnen worden ingeademd. Vandaar dat deze specifieke werkzaamheden alleen door specialistische bedrijven mag worden uitgevoerd.
Isolatiewaarde purschuim
Bepaalde purschuimen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit is afhankelijk van de toepassing. Purschuim zorgt voor een doorlopende thermische schil als afdichting tussen een bouwkundige constructie en isolerende bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld isolerende panelen.
Wanneer gesproken wordt over de isolatiewaarde van isolatiematerialen, dus ook voor purschuim, kom je twee termen tegen: Lambdawaarde en R-waarde.
Lambdawaarde: dit geeft aan hoe goed het purschuim zelf isoleert, ongeacht hoe dik het materiaal aangebracht wordt. De Lambdawaarde geeft aan in hoeverre het materiaal de warmte doorlaat. Hoe lager de waarde, hoe beter.
R-waarde: deze waarde is afhankelijk van hoe dik het materiaal aangebracht wordt. De R-waarde wordt berekend aan de hand van de Lambdawaarde. De R-waarde zegt iets over de isolatiewaarde van de purschuim laag en niet over de bouwconstructie (vloer of muur).
Purschuim als geluidsisolatie
Bepaalde purschuimen worden getest op akoestiek. Dit is afhankelijk van de toepassing van het product. Bijvoorbeeld flexibele schuim wat gebruikt wordt in de buitenmuur van de woning, wordt op voorhand getest of deze geluiden van buitenaf weert.
Training
Vanaf 24 augustus 2023 is het alleen voor personen met een certificaat toegestaan PU producten te verwerken. Kijk hier voor meer informatie over de training.
De illbruck FM810 STP schuim bevat geen diisocyanaten en mag verwerkt worden zonder het volgen van een training. Neem voor dit product contact op met één van onze vestigingen.
Bron: CPG Europe