Rookmelders redden levens

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat per 1 juli 2022 de verplichting is ingegaan tot het hebben van een rookmelder op elke verdieping. Dit geldt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw en voor zowel koop- als huurwoningen.  

Deze verplichting is er niet voor niets want uit onderzoek blijkt dat er bij een fatale woningbrand in 6 van de 10 gevallen geen rookmelder aanwezig was. Vooral ’s nachts is de rookmelder een levensredder.

Plaatsing rookmelder

Elke verdieping moet voorzien zijn van een rookmelder en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt.

Het is belangrijk dat de rookmelder op de juiste plaats hangt. Op elke slaapverdieping hangt de rookmelder het best boven aan de trap tegen het plafond. Maar denk ook aan de hal, overloop, woonkamer, bijkeuken en berging. Een rookmelder moet minimaal 50cm van een muur of hoek hangen.

Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het onderhouden. Heeft u een huurwoning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.

Onderhoud van de rookmelder

Om ervoor te zorgen dat de rookmelder optimaal blijft functioneren is het belangrijk deze goed te onderhouden.

  • Verwijder maandelijks stof. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een zachte borstel
  • Gebruik voor schoonmaak van de buitenkant een licht vochtig doekje. Gebruik geen chemische of andere reinigingsmiddelen
  • Schilder nooit over de rookmelder heen

Naast het onderhoud is het goed om de melder maandelijks te testen door op de testknop van de melder te drukken.

Welke rookmelder is geschikt?

Isero heeft diverse rookmelders in het assortiment.

Er zijn rookmelders die werken op een 9V batterij. Bij deze rookmelder moet de batterij minimaal 1 keer per jaar vervangen worden.

Of een rookmelder met een 3V batterij. Deze rookmelder heeft een batterij welke niet vervangbaar is. Deze rookmelder gaat 10 jaar mee.

Wilt u geen rookmelder die werkt op een batterij? Dan kunt u ook kiezen voor een rookmelder die aangesloten is op het lichtnet. Let u er hierbij wel op dat er een montagepunt aanwezig is op de plaats waar u de rookmelder wilt plaatsen.

U kunt ook kiezen voor rookmelders die te koppelen zijn met elkaar. Het voordeel hiervan is, dat als één van de gekoppelde rookmelders afgaat de rookmelders op de andere verdiepingen ook automatisch afgaan.

Bekijk ons assortiment rookmelders

Veiligheidsnorm NEN 2555

De NEN 2555 is een veiligheidsnorm die geldt voor optische rookmelders die in een woningen gebruikt wordt. Dit geldt voor zowel rookmelders die los van elkaar werken of aan elkaar gekoppeld zijn. De norm geldt overigens niet voor systemen met rookmelders of ontruimingssystemen.

Voor ieder gebouw wat na 2013 gebouwd of gerenoveerd is, geldt de NEN 2555 norm en hiervoor moeten de rookmelders voldoen aan de volgende eisen:

  • Aansluiting op het lichtnet of 230V
  • Er moet een extra batterij aanwezig zijn
  • Rookmelder moet een NEN-EN 14604 keuring hebben
  • Optische sensor
  • De rookmelder moet koppelbaar zijn

Bovenstaande geldt, ondanks de aanpassing van de wetgeving, niet op gebouwen ouder dan 2013. Hier mogen rookmelders met een batterij of accu toegepast worden.