PBM Handbescherming
Een belangrijk beschermingsmiddel in de bouw is de werkhandschoen. De handen zijn zeer kwetsbaar en letsel hieraan is vaak onomkeerbaar. Het is dan ook van belang om de juiste handschoen te kiezen voor de werkzaamheden die uitgevoerd worden.
Wat valt er onder handbescherming?
Onder handbescherming vallen de termen werkhandschoen en veiligheidshandschoen. De reguliere term is echter werkhandschoen.
Waarom werkhandschoenen dragen?
Ongeveer een derde van alle ongevallen op de werkvloer betreft hand- en vingerletsel, zoals infecties, snij-, schaaf- en brandwonden. Handschoenen dragen bij om gevaar te voorkomen bij:
- Mechanische gevaren: snijden, schuren, penetratie, beten
- Chemische gevaren
- Thermische gevaren: vuur, stralingshitte, metaalspatten, koud contact
- Elektrische gevaren
- Stralingsgevaren: UV, radioactief, röntgen
- Trillingen
- Ziektekiemen: bacteriologische besmetting
Wanneer zijn werkhandschoenen verplicht?
Vanuit wetgeving is er geen wet die voorschrijft wanneer het verplicht is werkhandschoenen te dragen. Toch is het dragen hiervan van groot belang! In de meeste gevallen voert de werkgever een risico inventarisatie uit en hieruit komt welke PBM artikelen gebruikt moeten worden tijdens welke werkzaamheden en stelt deze ter beschikking. Zo ook de handbescherming.
Welke soorten werkhandschoenen zijn er?
Waar de werkhandschoenen vroeger van leer waren, zijn de handschoenen nu veelal gemaakt van diverse kunststof materialen, zijn ze comfortabeler, dunner en van betere kwaliteit. Bij de meeste werkhandschoenen is de handrug open voor een goede ventilatie, maar voor o.a. de steigerbouwers en glazenwassers zijn er ook waterdichte handschoenen. Werkhandschoenen zijn er in de maten 7 t/m 12.
Categorie 1, 2 of 3 werkhandschoenen
Werkhandschoenen zijn onder te verdelen in 3 categorieën:
Categorie 1 – handschoenen van eenvoudig ontwerp – voor minimale risico’s
Deze handschoen biedt bescherming bij schilder-, tuin- en huishoudelijke werkzaamheden.
Categorie 2 – handschoenen van tussenliggend ontwerp – voor middelzware risico’s
Deze handschoen is ontworpen om bescherming te bieden tegen middelzware risico’s en zijn geschikt voor perforatie-, snij- of schuurwerkzaamheden.
Categorie 3 – handschoenen van complex ontwerp – voor onomkeerbare of dodelijke risico’s
Deze handschoenen bieden bescherming tegen de zwaarste risico’s, zoals hitte, elektriciteit en chemicaliën. Iedere chemische stof heeft zijn eigen samenstelling. Daarom zijn hier ook meerdere soorten van beschikbaar. Wij kunnen u hierin adviseren welke het beste past bij uw werkzaamheden.
Aan welke normen moeten werkhandschoenen voldoen?
Werkhandschoenen/veiligheidshandschoenen moeten minimaal aan de volgende eisen voldoen:
- Werkhandschoenen moeten doeltreffende bescherming bieden tegen datgene waarvoor ze bedoeld zijn. Bij verschillende risico’s gelden verschillende eisen. Onze PBM adviseurs kunnen u hierin goed adviseren.
- Werkhandschoenen moeten ergonomisch verantwoord zijn. Dit betekent onder meer dat voor de verschillende werknemers in het bedrijf verschillende maten handschoenen nodig (kunnen) zijn.
- Werkhandschoenen moeten voorzien zijn van een CE-markering.
- Werkhandschoenen moeten voorzien zijn van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing voor de verklaring van de pictogrammen en de maatvoering.
Meer weten?
Isero denkt graag met u mee over uw pbm's en werkkleding.
Bekijk hieronder ons assortiment werkhandschoenen of neem contact op met uw vestiging.