Keuren ladders, trappen en steigers
In Nederland ben je wettelijk verplicht ladders en trappen periodiek te laten keuren als deze worden gebruikt in een werkomgeving. Dit valt onder de Arbowet, die stelt dat arbeidsmiddelen, waaronder ladders en trappen, veilig moeten zijn en regelmatig geïnspecteerd en onderhouden moeten worden.
Keuren ladders en trappen verplicht
Specifiek gelden de volgende richtlijnen:
- Periodieke keuring: Volgens de Arbobesluit artikelen 7.4a en 7.4b moeten arbeidsmiddelen die blootstaan aan slijtage of beschadiging regelmatig worden gekeurd om de veiligheid te garanderen.
- Frequentie: De frequentie van de keuring hangt af van het gebruik en de omstandigheden waarin de ladder of trap wordt ingezet. Meestal wordt een jaarlijkse keuring aanbevolen.
- Inspectie door deskundigen: De keuring moet worden uitgevoerd door een deskundige persoon of een gecertificeerde instantie.
- Documentatie: Er moet een administratie worden bijgehouden van de uitgevoerde keuringen, inclusief inspectierapporten en eventuele reparaties.
Een goedgekeurde ladder krijgt vaak een keuringssticker of certificaat als bewijs van de keuring. Dit is belangrijk om zowel de veiligheid van werknemers te waarborgen als aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.
Relevante NEN-normen voor ladders en trappen
NEN 2484:
- Dit is de belangrijkste norm voor ladders en trappen die in een professionele werkomgeving worden gebruikt.
- De norm beschrijft eisen voor sterkte, stabiliteit, materialen, afmetingen, en belasting van ladders en trappen.
- Bij inspecties wordt gecontroleerd of de ladder aan deze norm voldoet, bijvoorbeeld op slijtage, beschadigingen en deugdelijkheid van verbindingen.
NEN-EN 131:
- Deze Europese norm is ook van toepassing in Nederland en geldt voor zowel particulier als professioneel gebruik van ladders.
- Omvat eisen voor ontwerp, constructie, sterkte, stabiliteit, en het testen van ladders.
- Verdeeld in categorieën, zoals EN 131-1 (afmetingen en materialen), EN 131-2 (testen en vereisten), en EN 131-3 (gebruiksinstructies).
NEN-EN 50528:
- Geldt specifiek voor isolerende ladders die worden gebruikt in elektrische omgevingen, bijvoorbeeld door monteurs.
- Beschrijft veiligheidseisen voor ladders die elektrische isolatie bieden.
Keuren steiger verplicht
Volgens de Arbowet ben je verplicht steigers periodiek te laten keuren. Hoe lang er tussen de keuring zit, wordt bepaald aan de hand van een risicoanalyse van de keurmeester. In de meeste gevallen moeten steigers jaarlijks opnieuw gekeurd worden.
NEN-EN 1004
(Rol)steigers worden gekeurd volgens NEN-EN 1004.
Onze keurmeesters keuren steigers volgens een vaste checklist. Dit houdt in dat alle onderdelen los gekeurd worden. Lever de steiger dan ook gedemonteerd bij ons aan. Bij goedkeuring wordt de keuringssticker geplakt waarop aangegeven staat wanneer de volgende keuring plaats moet vinden.
Keuren op locatie
Onze keurmeesters komen graag langs om het draagbaar klimmateriaal te keuren. Ligt het materiaal op verschillende locaties? Dan maken we per locatie een afspraak.
Keuren op bij een isero vestiging
Isero heeft 4 vaste keuringslocaties waar afwisselend 1 keer in de 4 weken gekeurd wordt:
- Isero Utrecht Lage weide
- Isero Rotterdam Ceintuurbaan
- Isero Eindhoven
- Gunters en Meuser Amsterdam Hamerkwartier
Bekijk de agenda wanneer er op welke vestiging gekeurd wordt.
Isero Tool Management
Wanneer je veel machines in beheer hebt, is het lastig overzicht te houden. Isero kan deze zorg uit handen nemen. Wij keuren al het gereedschap en de eventuele arbeidsmiddelen zoals valbeveiliging, ladders, trappen en steigers en zorgen ervoor dat dit geregistreerd wordt in een overzichtelijke online omgeving. Wanneer je onverwachts bezoek van de inspectie krijgt, is in één oogopslag te zien wanneer het gereedschap voor het laatst gekeurd is én dat je voldoet aan de wetgeving. Bekijk voor meer informatie onze pagina over ons Isero Tool Management systeem.
MEER WETEN?
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Isero helpt u graag met het keuren van uw ladders, trappen en steigers. Neem contact op met uw accountmanager of (dichtstbijzijnde) vestiging.