Veilig werken met purschuim
Purschuim of PUR is een veelgebruikt product tijdens bouwwerkzaamheden. Voorgeschreven wordt dat tijdens het verwerken van pur, de professionele verwerker gebruik moet maken van handschoenen en een veiligheidsbril en in kleinere ruimtes ook een mondkapje. Toch kan het gebeuren dat er purschuim op de handen, kleding of de grond terecht komt. Wat is dan de beste manier om dit te verwijderen?
Wat is purschuim?
Purschuim is een ander woord voor Polyurethaan. Pur ontstaat door de chemische reactie tussen twee componenten; polyol en isocyanaat. Pur wordt vaak gebruikt voor het dichten van naden, kieren, gaten tussen vloeren, scheidingswanden en plafonds en het bevestigen/afdichten van deurkaders en raamkozijnen.
Natte en uitgeharde pur
Een veel gemaakt fout is te proberen purschuim met wasbenzine of terpentine van de handen te verwijderen. Deze producten trekken in de huid en komen in het lichaam terecht. Erg slecht voor de gezondheid dus!
Belangrijk om te weten is dat geknoeid purschuim zo snel mogelijk verwijderd moet worden, maar verwijder dit niet met vocht!
Zo verwijder je purschuim
Door de samenstelling van de pur ontstaat er een chemische reactie zodra dit met vocht in aanraking komt. Dit vocht kan vanuit de omgeving of de ondergrond komen, maar ook vanaf de menselijk huid in de vorm van zweetdruppels. Zodra purschuim vochtig wordt, hardt het van buiten naar binnen uit en krijgt het eerst een film laag (huidvorming). Deze film laag van het geknoeide purschuim kan vrij snel verwijderd worden met gebruik van reinigingsdoekjes. In deze drogingsfase heeft het geknoeide purschuim namelijk relatief weinig reinigingsmiddel nodig om het weg te kunnen halen. Hoe langer de geknoeide purschuim blijft liggen, des te robuuster moet het middel zijn. Dit is wel afhankelijk van de grootte en laagdikte van de purschuim vlek. Let op! Als purschuim eenmaal is uitgehard, is deze nauwelijks meer te verwijderen met een reinigingsmiddel, maar zal de purschuim moeten slijten.