vestiging

Voorkom tocht bij deur en raam met de juiste tochtoplossing

Met de stijgende energieprijzen is het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen aan de orde van de dag. Dat kan vaak al heel eenvoudig met het voorkomen van tocht of warmtelekken. Vooral in de koude wintermaanden wil je dat je huis goed geïsoleerd is, dit scheelt niet alleen qua warmte maar ook zeker in de portemonnee.

Deur of raam tochtvrij maken

Tocht ontstaat door kieren en spleten tussen kozijnen, deuren en ramen en veroorzaakt niet alleen koude luchtstromen, maar ook warmte wat naar buiten lekt. Er zijn gelukkig veel oplossingen om ongewenste luchtstromen (tocht) tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de montage van tochtprofielen/-strippen, een slijtstrip, een valdorpel of een dorpelprofiel of het plakken van tochtband. Maar wat gebruik je waar en hoe kun je deze het beste monteren? Wij leggen het uit.

Tochtstrip voor raam of buitendeur

Tochtstrippen zijn er in diverse varianten. Een belangrijk detail is het verschil tussen een inbouw tochtprofiel en een opbouw tochtprofiel. Welke je kiest is afhankelijk van de afhangspeling van je kozijn.

Hoe plaats je een tochtstrip?

Een opbouwprofiel drukt de deur of het raam tegen het tochtprofiel. Hierdoor verdwijnt de kier en dus de tocht. Bij een inbouwprofiel werkt dit andersom. Hierbij zorgt de tocht er zelf voor dat het tochtprofiel sluit.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  1. Bij een naar buiten draaiende deur (bijvoorbeeld de achterdeur van de woning) of raam dient het inbouwprofiel zo geplaatst te worden dat de lip van het tochtprofiel tegen de wind in staat dus naar de buitenzijde wijzend gemonteerd wordt.
  2. Bij een naar binnendraaiend deur (bijvoorbeeld de voordeur van de woning) of raam komt de wind van de andere kant en dient het profiel aan de sluit- en bovenzijde omgedraaid te worden om te zorgen dat de wind in de lip waait in plaats van erlangs.
  3. De uitzondering op deze regel is de scharnierzijde bij een naar binnendraaiende deur. Hier moet je de lip richting de buitenzijde laten wijzen om te voorkomen dat de lip eruit wringt.

Inbouw tochtstrip

Een inbouw tochtstrip/-profiel is onzichtbaar behalve wanneer de deur of het raam geopend is. Je monteert deze in de aanslagsponning van het kozijn. Zit de deur of het raam strak tegen het kozijn? Dan is er geen ruimte voor een inbouwprofiel.

Voor de aanschaf van een inbouwprofiel is het belangrijk eerst de sponningbreedte op te meten. De breedte van je tochtprofiel moet gelijk zijn aan de breedte van de sponning.

Opbouw tochtstrip

Een opbouw tochtstrip/-profiel wordt in de dagkant van het kozijn gemonteerd en is duidelijk zichtbaar. Is er in de sponning geen 6mm afhangspeling? Dan kies je voor een opbouwprofiel.


Tochtstrip onder deur

Om tocht aan de onderkant van de deur tegen te gaan kun je ook kiezen voor één van de volgende producten:

Valdorpel onder de deur

Een valdorpel is een tochtwerend systeem wat automatisch naar beneden zakt wanneer de deur dicht is. Een valdorpel wordt aan de onderkant van de deur ingefreesd, waardoor ze onzichtbaar zijn. Een groot voordeel van de valdorpel is dat deze ‘uit de deur valt’ en er dus geen dorpel gemaakt hoeft te worden. De vloer blijft vlak. Daarnaast zijn een aantal valdorpels niet alleen tochtwerend, maar beschermen ze ook tegen brand en geluid.

Dorpelstrip onder de binnenzijde van de deur

Een dorpelstrip monteren aan de binnenkant van je deur is een goedkopere en, qua montage, een makkelijkere oplossing. Een dorpelprofiel is wel erg zichtbaar en dat past niet altijd binnen het interieur.

Heb je een dorpel onder de voordeur? Dan is een dorpelprofiel met lip de handigste oplossing. Heb je geen dorpel, kies dan voor een dorpelprofiel met borstel. Gebruik deze ook voor garagedeuren en schuifdeuren.

Slijtstrip op de dorpel

Wanneer je een dorpel onder de deur hebt, kun je er ook voor kiezen om een slijtstrip op de dorpel te monteren. Ook wel een slijtdorpel genoemd. Slijtdorpels zijn er vooral voor naar buiten draaiende deuren. Het voordeel van een slijtdorpel is dat het de onderdorpel beschermt tegen schade en slijtage.

Brievenbus tochtafsluiter

Een veel vergeten warmtelek is de brievenbus in de voordeur. Om dit verhelpen kun je gebruik maken van de Climate Comfort briefplaat.

Briefplaat climate comfort

Mooie kwaliteit briefplaat met verende klep.
De veer zorgt ervoor dat de klep altijd netjes sluit.

Bekijk ons assortiment Climate Comfort briefplaten

Meer informatie?

Wil je meer informatie over tochtprofielen of over het verhelpen van tocht? Neem dan contact op met één van onze vestigingen.