Het juiste schroefbitje voor elke schroef

Bitjes en schroeven; ze zijn niet meer weg te denken uit de bouw! Vooral voor schroeven geldt dat al vele, vele jaren. De eerste schroef werd maar liefst zeshonderd jaar geleden ontworpen. Dit is de beroemde schroef met de zaagsnede, die je met een platbekschroevendraaier moet indraaien – vandaag de dag nog steeds een veelgebruikt exemplaar. In de loop der tijd zijn er allerlei nieuwe schroeven bijgekomen, elk met een eigen soort aansluiting, oftewel ‘drive’, bij de kop.

Op elke schroef past een bitje

Op elk potje past een deksel, en op elke schroef past een bitje. Bitjes zorgen ervoor dat je niet voor elke maat en soort schroef een andere schroevendraaier nodig hebt. Je plaatst het juiste bitje in je schroefboormachine of je handmatige bithouder en schroeven maar! Met het grote aanbod aan materiaal van tegenwoordig kan het soms lastig zijn om te kiezen. Daarom volgt hier een overzicht van de meest voorkomende bitjes en schroeven. Wat zijn de voor- en nadelen?

Welke bitjes zijn er?

Naast dat je bij elke schroef een bit met bijpassende aansluiting moet kiezen, zijn er nog een aantal andere bit-eigenschappen die impact hebben op hoe goed de schroef past en hoe snel hij eruit draait. Daarom noemen we hieronder eerst even alle andere eigenschappen op, zodat jij weet welk bitje je moet hebben.

Impaktor-bitje

Een Impaktor-bitje heb je nodig bij het gebruik van een slagschroevendraaier. Deze bitjes zijn gemaakt om harde schroefbewegingen te weerstaan. Het bitje bevat een torsiezone, waardoor het minder snel slijt.

Diamanten bitje

In dit bitje zit diamant verwerkt, wat ertoe leidt dat het bitje zich ‘vastvreet’ in de schroef en er niet zo snel uitdraait. Ook dit bitje heeft een torsiezone, waardoor het harde schroefomstandigheden aankan en langer meegaat.

Bitje met gere­du­ceerde kling

Een bitje dat aan de schroefkant een stuk smaller is. Dit zorgt ervoor dat je de schroef in het materiaal weg kan draaien zonder het te beschadigen.

Gewoon bitje

Deze bitjes, ook wel voor het gemak ‘gewone bitjes’, bevatten wel een torsiezone, maar geen diamant. Hierdoor draaien ze sneller door.

HET JUISTE BITJE KIEZEN VOOR ELKE SCHROEF

Welk bitje je moet kiezen hangt af van het type schroef dat je wilt gaan schroeven. Je moet een bitje kiezen dat past bij de aansluiting van de schroef. Hieronder vind je de meest voorkomende types aansluitingen. Aan de hand hiervan kun je herkennen met wat voor schroef je te maken hebt. Heb je je schroef gevonden? Mooi, selecteer dan een bijpassend bitje van hetzelfde type. Heb je bijvoorbeeld een pozidriv schroef? Kies dan voor een bit met pozidriv aansluiting.

Phillips-drive

De Philips drive schroef is een schroef met een ouderwetse kruiskop-aansluiting. Dankzij de tapse (kegelvormige) vorm kun je onder een kleine hoek schroeven. Het nadeel van deze vorm is dat je snel grip verliest, waardoor je met het bitje uit de schroef schiet. Deze schroef draait dan ook regelmatig door.

Welk bitje moet ik hebben voor Philipsschroeven?

Ten eerste is het belangrijk dat je voor Philipsschroeven geen pozidriv-bitje gebruikt. Dat is een veelgemaakte fout en zorgt ervoor dat je grip verliest. Gebruik dus een Philipsbitje voor deze schroeven.

pozidriv

Een Phillips-drive-schroef, waarin een vierkant is geslagen. Je herkent deze aansluiting aan de kleine inkepingen bij het kruis. Door deze aanpassing heb je met het bitje meer grip op de schroef. Desondanks schiet het bitje ook bij deze variant snel uit.

Welk bitje moet ik hebben voor pozidriv schroeven?

Net als dat je bij Philips-drive schroeven geen pozidriv-bitje moet gebruiken, geldt dat je voor pozidriv schroeven geen Philips-bitje moet gebruiken. Gebruik dus een pozidriv-bit.

Torx-drive

Voor veel vakmannen de standaard! De rechte, zeskantige stervorm zorgt ervoor dat je meer grip hebt en optimaal kracht kunt overbrengen van het bitje op de schroef. Het nadeel is dat het bitje bij een ondiepe ‘bit-indruk’ in de schroef instabiel kan worden, met als gevolg een wiebelende schroef. Vroeger was er per diameter een aparte torx-aansluiting. Tegenwoordig bestaat er gelukkig een grotere range voor één maat torx-bitje.

Torx bits met boring

Ontworpen voor Torx schroeven met veiligheidsstift.

Torx-schroeven met veiligheidsstift hebben een Torx aansluiting met in het midden een stiftje. Deze kunnen niet met de normale Torx-bitjes opengedraaid worden. Dit voorkomt ongeoorloofd losdraaien. Voor dit soort schroeven kun je alleen de Torx-bitjes met boring gebruiken.

Torx T-Star

De T-star schroef heeft een Torx-aansluiting met een gaatje midden in de zeskantige stervorm. Deze kan met een gewoon Torx-bitje aangedraaid worden maar beter kun je een speciale Torx-bit met lip gebruiken. De lip in combinatie met de boring in de schroef zorgt voor meer houvast en vereenvoudigt het centreren van het gereedschap.

Square drive

Een heel simpele schroef: een vierkant in de kop geslagen. Hierdoor heb je veel grip, want het bitje zet zich helemaal vast in de schroef. Dat is vooral handig wanneer je met één hand moet werken. Enig minpuntje is dat het bitje niet uitloopt als de schroef vastzit, wat wel gebeurt bij de Phillips-, Pozi- en Torx-aansluitingen. Hierdoor is het mogelijk dat de schroef afknapt. Gebruik voor square drive schroeven een vierkantsbitje.

MEER INFORMATIE?

Wil je meer informatie over welk schroefbitje je nodig hebt? Neem dan contact op met één van onze vestigingen.